CCVX trainingen
Individueel traject CCVX
Stel, je hebt de studie van je dromen gevonden, alleen ben je in de vierde vergeten om dat ene bètavak te kiezen dat verplicht is om toegelaten te worden. Droom in duigen? Nee hoor, er is een uitweg!
Het overkomt veel scholieren. Je kiest eind derde klas een profiel op basis van de vakken waar je een goed cijfer voor staat. Dan ga je open dagen bezoeken en vind je een geweldige studie, maar blijk je daar toch wiskunde A, B, scheikunde, natuurkunde of biologie voor nodig te hebben. Je kunt dan het vak inhalen in een tussenjaar en eind van dat jaar staatsexamen doen. Maar wist je dat het ook sneller kan? Door het CCVX-voortentamen te maken kan je aanstaande september al gaan studeren.
Het CCVX-voortentamen is een examen dat de examenstof van de bètavakken op de middelbare school toetst en het wordt erkend door bijna alle Nederlandse en Vlaanderense universiteiten. Het wordt geaccepteerd bij geneeskunde, tandheelkunde en economische en technische opleidingen. Je maakt dit examen vóórdat je meedoet aan de selectie, vandaar de naam voortentamen.
Een groot voordeel van het CCVX-voortentamen is dat het meerdere keren per jaar wordt afgenomen en er zit geen mondeling bij. Je bent dus niet afhankelijk van het staatsexamen waar je maar één keer per jaar aan mee kunt doen. Ook op havo-niveau is het soms mogelijk om op aanvraag een voortentamen afleggen, zodat je snel aan je hbo-opleiding kan beginnen.
Om je voor te bereiden op het voortentamen, kun je bij ons een op maat gemaakte individuele cursus volgen van het bètavak dat jij nog mist op je eindlijst. Dit wordt dan op jouw niveau gepland in in jouw studietempo. Je haalt dan bijvoorbeeld in de zomer dat vak in en sluit af met het CCVX-voortentamen. In september start je meteen met de hbo- of WO-studie waar je je voor hebt aangemeld. Je kunt ook kijken of ze bij de studie die jij wilt doen een februari-instroom hebben. Dat geeft je iets meer tijd. Het pakket dat je afneemt is een jaar geldig, dus je kunt zelfs nog meer spreiden als je wilt. En afstand hoeft geen enkel probleem te zijn want de trainingen zijn prima online te volgen. We werken met Zoom en tijdens de lessen wordt het scherm omgetoverd in een schoolbord. En uiteraard krijg je na iedere les de aantekeningen in jouw mailbox. Zodat je je volledige aandacht bij de les kunt houden.
Ook als je meerdere bètavakken nodig hebt om in aanmerking te komen voor je droomstudie, is er geen nood aan de man. in korte tijd kun je de certificaten halen die je nog mist. Dat is even bikkelen, maar dat is het helemaal waard als je straks in de collegebanken zit bij de studie waar je je zinnen op had gezet.
Het CCVX-voortentamen staat qua inhoud en moeilijkheidsgraad betreft ongeveer gelijk aan het vwo-eindexamen. Voor het vwo-eindexamen zijn er in het reguliere onderwijs voor wiskunde B 600, voor wiskunde A 520, voor natuurkunde 480, voor scheikunde 440 en voor biologie 480 studielasturen ingeruimd. Dat zijn dus lesuren en zelfstudie-uren samen.
Omdat veel mensen zich dit niet realiseren of denken dat ze zich wel op eigen houtje kunnen voorbereiden op het CCVX-voortentamen is het slagingspercentage erg laag. Het is wel eens voorgekomen dat 80% was gezakt.
Het slagen voor de CCVX-voortentamens is een essentiële stap om toegelaten te worden tot de studie van jouw dromen. Het is daarom raadzaam om het niet te laten aankomen op het tentamen in juli. Er is dan voor september geen herkansing meer mogelijk. Als je het niet haalt dan kan je in september niet beginnen. Doe, als het enigszins kan, de CCVX-voortentamens op eerdere data (november en/of april). Je kan dan, mocht dat nodig zijn, nog herkansen.
Wanneer je je laat begeleiden door ons, vergroot je jouw kans op slagen aanzienlijk. Let erop dat de CCVX-voortentamens aanzienlijk verschillen van de reguliere Vwo-eindexamens wat betreft opzet en stijl. Als je uitsluitend oefent met een vwo-examenbundel, dan bereid je je zeker niet optimaal voor. Wanneer je kiest voor een intensieve begeleiding via ons, hoef je in principe geen boeken te kopen. Je kunt gebruik maken van divers materiaal waarin de lesstof compact en kort wordt behandeld en waarin je veel oefenmateriaal vindt, soms werken we met methodeboeken en soms met online onderwijsprogramma’s.
Voor alle vakken behalve wiskunde heb je wel een Binas nodig (6e editie) en een standaard rekenmachine (bijv. de Casio fx-82). Voor wiskunde is alleen een niet-grafische rekenmachine toegestaan.
De tijden voor de individuele lessen kunnen in overleg worden ingepland. Voor CCVX-studenten hebben wij voornamelijk de avonduren en de zaterdag gereserveerd, aangezien de meesten die dit traject volgen er nog een studie naast doen of werk naast hebben.